top of page

Ennen kuin liityt, lue kaikki tulevat jutut huolella, sillä huomaamme kyllä jos et ole lukenut niitä. Tervetuloa nyt kuitenkin!

Säännöt ja ohjeet

 • Yleiset käytöstavat​

  • Nettietiketti on voimassa täälläkin. Ei kiroilua, kiusaamista tai epäasiallista käytöstä.

  • Riidoista jokainen osapuoli saa vähintään puolikkaan varoituksen, enemmänkin riippuen siitä miten pitkälle ollaan menty. Kolmesta varoituksesta erotetaan. 

 • Kirjoittaminen

  • Kirjoita selkokielellä. Käytämme kirjakieltä -> ei murteita, slangisanoja tai muita outoja sanoja. Jos epäilet tietävätkö kissat jotakin sanaa, kysy rohkeasti. 

  • Ohjeet kirjoittamiseen ovat tarinat-kohdan ylätunnisteessa. Jos jokin jää arveluttamaan, kysy.

  • Tarinoita pitää kirjoittaa vähintään kerran kuukaudessa. Lisäksi tarinan on oltava vähintään 15 riviä pitkä, lyhyemmistä ei saa kokemuspisteitä!

 • Huomioitavaa liityttäessä

  • Kissan nimi pitää olla sellainen, jonka kissat voivat tietää. Ei siis kaksijalkojen asioita (esim. Lankatassu, luonnossa ei ole lankaa) Jos olet ajatellut kissallesi jotain vastaavaa nimeä, kysy ylläpitäjiltä käykö se.

  • Ei kirjojen nimiä, esim. Tulisydän, Hiekkamyrsky, Harmaaraita tai Tiikerikynsi. Jos haluamasi nimi olisi esim. sivuhahmona, joka ei esiinny tarinoissa keskeisesti, kysy ylläpitäjiltä, käykö se.

  • Pyritään välttämään oikeita asioita tarkoittavia klaaninimiä (esim. Lumitassu -> Lumihiutale). Näistäkin voi kysyä yp:ltä, jos nimivalintasi epäilyttää.

  • Sinulla voi olla korkeintaan viisi hahmoa yhdessä klaanissa.

 • Ropemaailman aikajana

  • ​Kokoontuminen on aina kuun viimeisenä päivänä. Liittyneet päälliköt voivat halutessaan ilmoittaa oman klaaninsa lähtijät Tarinat-osioon, mutta useimmiten Yp ilmoittaa lähtijät blogissa.

  • Parantajien kokoontumiset ovat jokaisen kuun puolessavälissä. Tästä Yp ei mainitse erikseen, joten on jokaisen parantajan omalla vastuulla kirjoittaa tästä. Pakollista kirjoittaminen ei ole.

  • Vuodenaika on sama kuin IRL.  Muuten aika ei kulu samassa vauhdissa. 

  • Pyritään pitämään kissojen ikäerot mielessä; jos esimerkiksi pentutarhassa on useita pentueita, on tavoitteena nimittää oppilaiksi ne pennut, jotka ovat tarinoiden mukaan syntyneet ensimmäisenä eli ovat vanhimpia, vaikka kyseisten pentujen ropettajat muuten olisivatkin hitaampitempoisia kirjoittajia tms. 

  • Edelliseen liittyen; jos olet hidastempoinen kirjoittaja, ja kissasi ikätoverit pääsevät soturiksi paljon omaa hahmoasi ennen, yritä keksiä tälle jokin syy; se voi olla hidas oppiminen, loukkaantuminen tai jokin vastaava hidaste. 

 • Lomalle jääminen

  • Voit tietenkin jäädä lomalle, jos inspiraatiosi on kateissa tai sinulla on IRL kiireitä. Sinun on kuitenkin ilmoitettava lomalle jäämisestä. Muuten saatamme vahingossa erottaa sinut. Ilmoita asiasta vieraskirjassa.

  • Nykyään Metsäkedossa voi jättää yksittäisen kissan kirjoitustauolle korkeintaan kuukaudeksi, jos sinulla on kaksi kissaa tai enemmän. Tästä ilmoitetaan samalla tavalla kuin jos olisit jäämässä lomalle; Vieraskirjassa. Laita viestiin kissasi nimi, tauon syy ja sen pituus.

 • Lue UKK ja Uusille liittyjille ennen liittymistä!

Usein Kysytyt Kysymykset eli UKK

1. Koska arvioitte tarinat? 

- Arvioimme tarinat kun ehdimme, pyrkimyksenä on arviointi viikottain. Älä kuitenkaan mielellään kysy tätä.

2. Koska lisäätte hahmoni tiedot? 

- Sama kuin edelliseen. Lisäämme tiedot kunhan ehdimme. Voit kirjoittaa hahmollasi, vaikka sen tietoja ei olisikaan lisätty, kunhan hakemus on vain hyväksytty!

3. Pääsisinkö parantajaoppilaaksi?

- Jos paikka on vapaana, se on mahdollista. Kissasi täytyy olla kuitenkin vaaditun lainen, ja vaatimukset löydät Parantajaksi? - kohdasta. Sinne pääset Säännöt ja ohjeet -> Parantajaksi? Ensimmäinen hahmosi ei voi olla parantaja.

4. Montako kissaa minulla voi enintään olla? 

- Kissojen määrälle ei ole ylärajaa. Varmistathan silti, että jaksat kirjoittaa kaikilla! Kissojasi saa olla kuitenkin vain viisi yhdessä klaanissa. Jos siis haluat useamman kuin viisi hahmoa, sinun pitää tehdä niitä useampiin klaaneihin.

5. Voisiko kissastani tulla päällikkö? 

- Ensin täytyy olla varapäällikkö. Huomaathan, että kaikki eivät voi olla päälliköitä. Odota kärsivällisesti - ehkä juuri sinua onnistaa! Nykyinen päällikkö päättää varapäällikkönsä, päätökseen ei saa vaikuttaa millään tavalla!

6. Voinko ottaa Klaanit-osiosta jonkun kissan? 

- Ikävä kyllä et. Jos kuitenkin pidät jostain nimestä, voimme poistaa keksityn kissan ja voit tehdä samannimisen kissan itsellesi. Poikkeuksena joistain teemakilpailuista voit voittaa jonkun keksityn itsellesi!

7. Mihin täällä pitää kirjoittaa tarinoita ja kuinka pitkiä? 

- Tarinat kirjoitetaan oman klaanin tarinoihin. Jos olet liittynyt Tuuliklaaniin, klikkaat itsesi Tarinat - sivulle ja valitset alakategoriasta Tuuliklaanin. Sitten painat Kirjoita - nappia, ja aloitat tarinan kirjoittamisen. Suosittelemme kuitenkin kirjoittamaan tarinan ensin esimerkiksi Wordiin, sillä Wix kadottaa kirjoitetut viestit silloin tällöin. Tarinoiden pitää olla ainakin 15 rivin pituisia, tai muuten et saa ollenkaan kokemuspisteitä tarinastasi.

8. Miksi sain niin vähän kp:ita tarinastani? 

- Kp:iden määrä on Ylläpitäjien arvio tarinasta. Arvosteluun vaikuttavat tarinan pituus, kirjoitusvirheet ja tarinan perusidea, sekä tietysti kissan näkökulma. 

9. Miksei hakemustani hyväksytty? 

- Pyrimme aina perustelemaan, miksei hakemusta hyväksytty. Otathan huomioon nämä seikat: Kissasi nimen täytyy olla hyväksyttävä. Klaani, johon hait, voi olla lukossa. Ulkonäössä voi olla jotakin vikaa, samoin luonteessa, tai ne ovat liian lyhyet. Menneisyys voi olla liian erikoinen. Toiveet voivat olla liian suuria toteutettaviksi. Tällaisiin pikkuseikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota. 

11. Mistä saisin kissalleni kumppanin? 

- Nykyään kumppania kysytään chatissa, tai se on sovittu etukäteen. Muista ettei toisesta klaanista saa ottaa tällä hetkellä kumppania!

12. Miksi kissani on poistettu? 

- Jos et ole kirjoittanut sillä. Jos olet ollut lomalla ja unohtanut ilmoittaa siitä, silloin se on sinun vikasi. Jos olet kuitenkin muistanut ilmoittaa Lomalla-osiossa, niin silloin vahinko on Ylläpitäjän - saat hahmosi takaisin. 

13. Miksi klaani, johon haluan on yhä lukossa, vaikka sinne ei ole voinut liittyä pitkään aikaan ja kissoja on kuollut? 

- Useimmiten syynä on pentueet. Sinne syntyy niin paljon pentueita, joten sitä ei voida avata lukosta. Joskus jotain klaania myös pidetään lukossa, jotta muihinkin klaaneihin saataisiin liittyneitä.

14. Miten kissastani saa legendaarisen? 

- Aarggh! Tätä on kysytty liian monta kertaa. Kissasta ei voi tehdä legandaarista, vaan se ansaitaan yrittämällä...

15. Mitkä reviirit sivustolla ovat käytössä?

- Reviirit ovat vaihtuneet ajan saatossa metsäreviireistä järvireviireihin ja sieltä jälleen metsäreviireihin. Tällä hetkellä käytössä ovat metsäreviirit pienin muokkauksin, jotka löydät täältä. Klaanit ovat juuri muuttaneet, joten useimmat oppilasta vanhemmat kissat ovat eläneet myös järvellä.

16. Voiko erakkokissani tehdä oman lauman? 

- Tällä hetkellä ei voi, siihen tulee kyllä mahdollisuuksia. Kysy chatissa.

17. Pääseekö kissani seuraavaan merkittävään tapahtumaan?

- Siihen tulee mahdollisuus aina kilpailujen kautta, jos onnistut voittamaan teemakilpailusta sellaisen palkinnon. Voit myös kysyä tätä ylläpidolta. Muista myös pitää silmällä blogia - tapahtumista ilmoitetaan siellä, ja useimmiten ensimmäiset kommentoijat pääsevät mukaan.

18. Mitä voin tehdä, jos olen hahmollani epäaktiivinen?

- Voit kysyä vinkkiä tarinoihin muilta ropettajilta chatin kautta. Voit myös jäädä lomalle, jos inspiraatiota ei ole. Muista kuitenkin, ettet voi olla loputtomiin lomalla - joskus on ehkä paras luopua hahmosta ja vaikka tehdä uusi tilalle.

19. Saanko tehdä hahmolleni NPC-vanhemmat?

- Jotta klaanien NPC-hahmojen (Non-Playable Character eli hahmo, jolla ei roolipelata) lukumäärä pysyisi hallinnassa, kysy aina, löytyisikö haluamastasi klaanista valmiiksi mahdolliset vanhemmat. Mikäli näin ei ole, varmista ensin, onko haluamassasi klaanissa tilaa kahdelle uudelle NPC-hahmolle. Jos tähänkin vastaus on ei, valitettavasti hahmollasi ei voi olla näkyviä vanhempia, ainakaan kyseisessä klaanissa. Tämä pätee myös hahmon mahdollisiin sisaruksiin.

Kysymykset ja vastaukset ovat kirjoittaneet Täti, Rölli ja Zare. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Uusille liittyjille

Uusille liittyjille annetaan erittäin paljon kritiikkiä, syystäkin. Tässä ohjeita niille, jotka ovat liittymässä ensimmäisellä hahmollaan (miksei muillekin): 

 1. Kirjoitamme mielellään minä-muodossa. Kirjoita siis hahmosi näkökulmasta. Esimerkiksi "Minä lähdin metsästämään", eikä "Kiviturkki lähti metsästämään." Muutamia poikkeuksia on hyväksytty, mutta yhtenäisyyden vuoksi olisi mukavampaa, jos mahdollisimman moni pitäytyisi minä-muodossa.

 2. Hakemusta tehdessä katso tarkasti, mitä kuhunkin kohtaan vaaditaan.             

 3. Säännöt täytyy lukea, myös linkitetyt kategoriat. Ensimmäisellä hahmolla et pääse parantajaoppilaaksi vaikka mikä olisi.                                                              

 4. Seuraa sivuja; blogin tapahtumia, muita tarinoita.                                             

 5. Olemme vanhoilla reviireillä, eli metsässä. Pieniä muutoksia kirjojen reviireihin on, joten tarkistathan muutokset täältä.

 6. Jos et tiedä jotain, kysy. Kysymisestä ei ole haittaa.                                         

 7. Jotta tiedämme, että olet lukenut tämän kohdan ja säännöt, kerro hakemuksen Muuta-kohdassa, miten päädyit näille sivuille (linkki toisilta sivuilta, sattuma tms?). Ei koske liittyneitä, joilla on jo yksi hahmo.                                                       

 8. Älä kirjoita ennen hakemuksen hyväksymistä. Saat kuitenkin kirjoittaa, vaikka hahmoasi ei olisi vielä lisätty klaaneihin.                                                    

 9. Ennen kuin alat kirjoittaa, lue muiden tarinoita, jotta tiedät missä mennään. 

 10. Voit luoda uuden hahmon vasta, kun ensimmäinen hahmosi on soturi. Sen jälkeen voit luoda aina viikossa yhden kissan sitä mukaan, että jaksat myös kirjoittaa niillä.

 11. Älä hittaa kissoja liikaa. Kysy ensin ropettajalta cboxissa tai tarinat-kohdassa ja odota vastausta. 

 12. Kumppanin täytyy olla omasta klaanista. Myrskyklaanilaisella ei voi olla tuuliklaanilaista kumppania tai erakolla varjoklaanilaista. Jos kuitenkin haluat kumppanin oman klaanin ulkopuolelta tai erakon tapauksessa klaanista, kysy lupaa ylläpidolta. Varaudu myös kielteiseen vastaukseen.

Termistöä ja käytäntöjä

Metsäkedossa on muutamia käytäntöjä ja asioita, joihin et ole välttämättä muilla sivuilla törmännyt. Luethan siis tämän kohdan tarkkaan, jotta tiedät, missä mennään ja mitä tehdään! Osa kohdista on mainittu jo muualla sivustolla, mutta tässä on nyt yhteenveto sellaisista asioista, jotka olisi hyvä tietää.
 

 • Erikoislupa |  Erikoislupa on lipuke, jolla saat tehdä yhden kerran jotain tavallisesti kiellettyä / luvanvaraista hahmollasi. Esimerkkejä tästä ovat kumppanin ottaminen toisesta klaanista, lauman perustaminen ja murhan tekeminen. Huomioithan, että lipuke on kertakäyttöinen: jos olet esimerkiksi perustanut lauman hahmollasi, ei sinulla ole enää oikeutta tehdä uutta laumaa, kun vanha kuihtuu pois.
  On asioita, joita EI saa tehdä ilman erikoislupaa. Sellaisia ovat tällä hetkellä esimerkiksi kumppanin ottaminen toisesta klaanista ja Pimeyden metsässä harjoittelu. Esimerkiksi lauman perustamisesta tai murhaajan tekemisestä voit kuitenkin kysyä chatissa - jos kysyntä haluamallesi asialle ei ole ollut viimeaikoina korkea, voit saada tehdä kyseisen asian ilman erikoislupaakin (harvoin, mutta ainahan voi yrittää). Jos haluaisit toteuttaa jonkin isomman kuvion, kysy rohkeasti - siitä voidaan hyvin tehdä vaikka seuraava tapahtuma sivustolle, jolloin erikoslupia ei tarvita!

 • Soturilipuke |  Soturilipukkeella saat tehdä hahmostasi soturin tämän kp:ista riippumatta. Hahmolla on kuitenkin kirjoitettava vähintään neljä tarinaa oppilaana. Lipuke ei myöskään vaikuta ylempien tasojen vaatimuksiin - et voi tehdä hahmostasi esimerkiksi varapäällikköä ennen vaadittuja kp:ita. Lipuke vaikuttaa vain ja ainoastaan soturin arvon saamiseen.

 • Keksitty-lipuke |  Tätä lipuketta on kahta lajia: #1 ja #2. Tavallinen, #1 on lipuke, jolla saat valita jonkun olemassaolevan keksityn ropetettavaksesi - tämä ei kuitenkaan koske päälliköitä, varapäälliköitä, parantajia tai heidän oppilaitaan. Voit siis ottaa Keksitty #1 -lipukkeella joko pennun, oppilaan, soturin, kuningattaren tai klaaninvanhimman ropetettavaksesi - tai erakon, jos niin haluat. 
  Keksitty #2 sisältää myös edellä mainituissa arvoissa olevat kissat, eli tällä lipukkeella saat valita minkä tahansa sivustolla olevan npc-hahmon ropetettavaksesi.
  Näissä molemmissa kannattaa pitää huomaavaisuus mukana, kun teet päätöstä: moni npc-hahmoista on jonkun toisen ropettajan "vastuulla", eli npc on esimerkiksi kyseisen ropettajan hahmon sukulainen. Jos kyseinen ropettaja ei halua sinun ottavan tiettyä npc:tä, on hyvien tapojen mukaista kunnioittaa hänen päätöstään ja etsiä jokin toinen hahmo, johon voit lipukkeesi käyttää.

 • Lauman perustaminen |  Laumakissat ovat täysin erillään klaanin käytännöistä. Sinulla ei lähtökohtaisesti voi olla samaan aikaan sekä parantajaa että päällikköä klaanista riippumatta, mutta laumoihin tämä sääntö ei päde: vaikka sinulla olisi laumanjohtaja hahmonasi, voit silti luoda esimerkiksi parantajan johonkin klaaniin. Laumoissa voi myös käyttää monarkia-systeemiä, jossa johtajan jälkikasvu perii lauman johdon. Tähänkään et tarvitse erillistä lupaa, vaikka sekä johtaja että perillinen olisivat omia hahmojasi. Otathan myös toiset ropettajat kuitenkin huomioon, jos he haluavat laumasi johtoportaaseen!

 • Hahmoraja klaaneissa | Sinulla voi olla yhdessä klaanissa max viisi (5) hahmoa. Tämän säännön voi kiertää erikoisluvalla, mutta siinäkin tapauksessa kierto on väliaikainen ja koskee vain yhtä hahmoa - voit siis saada kuusi hahmoa samaan klaaniin, kunnes sinun on mahdollista luopua jostain näistä kuudesta hahmosta. 

 • Muiden hahmojen tappaminen | Klaanikissan kohdalla tarvitset todennäköisimmin erikoisluvan, jos haluat tappaa hahmollasi jonkun tai jopa tehdä hahmostasi murhaajan. Vaikka sinulla olisi erikoislupa, varmista aina chatissa, että haluamasi kissa on luvallista tapattaa! Klaanikissojen kohdalla lupa tarvitaan jo yksittäiseen tappoon, joskin lupa irtoaa tavallista helpommin yksittäistapauksissa. 
  Erakoiden kohdalla rajat ovat hieman höllempiä: sinä et tarvitse erikoislupaa luodaksesi erakkomurhaajan, kunhan metsässä ei samaan aikaan liiku useampaa murhaajaa. Varmista tämäkin aina chatissa, ja jälleen kerran, muista varmistaa ettet tapata luvatta jotain tärkeää hahmoa!

 • Mäyrien, koirien, kettujen yms petojen kohtaaminen |  Tähän ei tarvitse erillistä lupaa jos hyökkäys ei koske koko klaania, mutta seuraathan muiden tarinoita: jos joku on jo kirjoittanut ketun hyökkäyksestä, älä silloin kirjoita mäyrän kohtaamisesta heti perään! Kirjoita silloin vaikkakin juuri saman ketun kohtaamisesta. Reviireillä käy petoeläimiä satunnaisesti, joten joka tarinassa ei voi esiintyä eri petoa! Jos olet epävarma, varmista yp:ltä, onko tarinaideasi ok.

 • Sairauden saaminen |  Viheryskää lievemmät taudit ovat täysin ok, eikä niistä tarvitse erikseen ilmoittaa - kunhan jälleen kerran seuraat hieman muiden tarinoita, ettei jokaisella muullakin klaanin jäsenellä satu olemaan valkoyskää samaan aikaan. Viheryskästä pitää mainita chatissa, mutta siihen ei tarvitse sen suurempaa lupaa. Viheryskää vakavammista sairauksista - kuten mustayskä, tähtirikko ja kuolonkuume - on mainittava ja odotettava lupaa. Erikoislupaa näihin ei kuitenkaan tarvitse. Näiden on kuitenkin pysyttävä yksittäistapauksina, joten varaudu myös kielteiseen vastaukseen.

 • Parantajaksi pääseminen |  Parantajaksi et pääse ensimmäisellä hahmolla. Lisää voit lukea Parantajaksi? -kohdasta.

 

Luitko kaiken varmasti huolella? Selvä. Klikkaa itsesi eteenpäin tästä.

bottom of page